+ 370 6 1861886 ico_4.png
info@migration.lt ico_5.png
  • Pradžia
  • 2018 05 18 Lietuvoje nustatyta referendumo dėl dvigubos pilietybės formuluotė

2018 05 18 Lietuvoje nustatyta referendumo dėl dvigubos pilietybės formuluotė

2018 05 18 Lietuvoje nustatyta referendumo dėl dvigubos pilietybės formuluotė

Seimo darbo grupė, sprendžianti referendumo dėl dvigubos pilietybės klausimus, apsisprendė dėl teikiamos formuluotės referendumui dėl dvigubos pilietybės.

Konstitucijos 12 straipsnyje siūloma numatyti, kad „Lietuvos Respublikos pilietybė įgyjama gimstant ir kitais konstitucinio įstatymo nustatytais pagrindais. Lietuvos Respublikos pilietis pagal kilmę, įgijęs konstitucinio įstatymo numatytus Lietuvos Respublikos pasirinktos europinės ir transatlantinės integracijos kriterijus atitinkančios valstybės pilietybę, Lietuvos Respublikos pilietybės nepraranda. Kitais atvejais Lietuvos Respublikos pilietis negali būti kartu ir kitos valstybės pilietis, išskyrus konstituciniu įstatymu numatytas išimtis. Lietuvos Respublikos pilietybės įgijimo ir netekimo tvarką nustato konstitucinis įstatymas“. 

Seimo darbo grupė svarstė iš 3 galimų formuluočių, ir išsirinko prof. dr. Vytauto Sinkevičiaus ir dr. Ingridos Danėlienės pasiūlytą formuluotę. 

Kitame posėdyje darbo grupė ruošiasi diskutuoti apie Konstitucinį įstatymą ir aptarti, kokios galėtų būti jo išimtys.

Šiuo metu Konstitucijos 12 straipsnis numato, kad „Lietuvos Respublikos pilietybė įgyjama gimstant ir kitais įstatymo nustatytais pagrindais. Išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos Respublikos ir kitos valstybės pilietis. Lietuvos Respublikos pilietybės įgijimo ir netekimo tvarką nustato įstatymas”.

Referendumas dėl dvigubos pilietybės Lietuvoje bus vykdomas 2019 metais kartu su Prezidento rinkimais, per pirmąją ir antrąjį Prezidento rinkimų turą. Lietuvos Prezidento rinkimų pirmąjį turą numatoma rengti 2019 m. gegužės 12 d., antrajį – 2019 m. gegužės 26 d. 

Pasaulio lietuvių bendruomenė abejoja, ar galima spėti tinkamai pasiruošti referendumui 2019 metais.

Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Henke teigia, kad tinkamai pasiruošti referendumui 2019 metais galima ir nespėti, tuomet jis galėtų vykti 2020 metais, kartu su Seimo rinkimais.

 

 MIGRATION LAW CENTER 

 

Prenumerata